Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

måndag 28 maj 2012

Klimatsiarna lika opålitliga som Nostradamus


Första Earth Day 1970 försökte miljöforskare och biologer överträffa varann med spådomar och förutsägelser om hotande katastrofer. Enligt många av dem skulle mänskligheten gå under inom 15–20 år eller åtminstone börja svälta ihjäl. Nu sitter vi med facit i hand och kan konstatera att de lärda herrarna hade alldeles åt pipan fel precis som alla andra profeter. Här följer 15 av de mest uppseendeväckande förutsägelserna och namnen på upphovsmännen (tyvärr är några av dem fortfarande i farten och sjunger liksom Mikael Wiehe ungefär samma katastrofvisor där jorden är på väg mot sin undergång som den sjunkande Titanic).“Civilisationen kommer att gå under inom 15 till 30 år såvida vi inte vidtar omedelbara åtgärder mot de problem som hotar mänskligheten.”
George Wald, biolog vid Harvard

“Vi befinner oss i en miljökris som hotar inte bara nationens överlevnad utan också hela jorden och dess invånare.”
Barry Commoner, biolog vid Washington University

“År 1975 kommer enligt vissa experter bristen på livsmedel att leda till en ofattbar hungersnöd. Andra experter, mer optimistiska, tror att denna katastrof kommer att inträffa först under 1980-talet.”
Paul Ehrlich, biolog vid Stanford University

“Demograferna är nästan alla överens om följande grymma tidtabell: 1975 drabbar hungersnöd stora delar av Indien; denna kommer fram till 1990-talet att omfatta hela Indien, Pakistan, Kina och Afrika. År 2000, eller möjligen tidigare, drabbas Syd- och Centralamerika av massvält... Trettio år från nu svälter hela världen med undantag för Västeuropa, Nordamerika och Australien.”
Peter Gunter, professor vid North Texas State University

“Det är redan för sent att undvika massvält.”
Denis Hayes, huvudansvarig för Earth Day-jippot

“Forskarna har starka bevis för riktigheten i följande förutsägelser: Om ett årtionde kommer människor som bor i storstäderna att tvingas bära gasmasker för att överleva luftföroreningarna… och 1985 har dessa reducerat mängden solinstrålning som når ner till jorden med hälften….”
Life Magazine,januari 1970


“Befolkningsökningen kommer oundvikligen att äta upp alla våra små försök att öka tillgången på mat. Under de kommande tio åren kommer dödstalen hela tiden att stiga tills åtminstone 100-200 miljoner människor dör varje år.”
Paul Ehrlich, biolog vid Stanford University (nu igen!)

“Med dagens ansamling av kväve i atmosfären kommer det inte att dröja länge förrän solljuset filtreras bort och ingen mark längre kan användas för odling.”
Kenneth Watt, ekolog

“Luftföroreningarna kommer med all säkerhet att kräva hundratusentals liv bara under de närmaste åren.”
Paul Ehrlich, biolog vid Stanford University (kan den dåren aldrig hålla truten?)

“Vi uttömmer våra sista resurser mycket fortare än vi kan hitta nya.”
Martin Litton, Sierra Club

“Om vi fortsätter att använda olja i samma takt som nu kommer vi att år 2000 inte ha någon olja alls. Du kör fram till bensinpumpen och säger till mackkillen ’Full tank, tack’ och han svarar ’Lessen, men det finns ingen bensin mer’.”
Kenneth Watt, ekolog (en annan storbluddrare)

“Människan måste sluta förorena och spara på sina resurser, inte bara för att göra tillvaron dräglig utan för att rädda oss från försämrade livsvillkor och kanske till och med undergång.”
Ledare i New York Time, med anledning av den första Earth Day

“Dr. S. Dillon Ripley, sekreterare vid Smithsonian Institute, tror att inom 25 år kommer mellan 75 och 80 procent av alla djurarter att vara utrotade.”
Senator Gaylord Nelson

“Vi har på sin höjd ytterligare fem år på oss att göra något.”
Kenneth Watt, ekolog (hoppsan! där är han igen)

“Världen har kylts av mycket påtagligt under ett 20-tal år. Om trenden fortsätter kommer den globala medeltemperaturen att vara fyra grader F lägre 1990 och hela 11 grader F lägre år 2000. Det är mer än dubbelt vad som krävs för att starta en ny istid.”
Kenneth Watt, ekolog (nu blir det riggigt kallt till omväxling!)

Tänk på all smörja som dessa olyckskorpar kraxade för över 40 år sedan och att många av dem har tuggat samma dumheter allt sedan dess. Hela tiden har det också tillkommit nya röster i kören. Mycket talar för att de alla kommer att ha lika fel om ytterligare 40 år (fast kanske inte vad gäller istiden...). Ha en bra dag!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare