Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

tisdag 1 maj 2012

Den osynlige mannen

Välkommen till det politiskt korrekta Utopia!Se till att du alltid har mattkniven i vänstra fickan och id-papperen i den högra.

Övervakningskamerorna ser dig, skatterna höjs, tre större gator är avspärrade på grund av demonstrationer, det finns inget kött och ingen bensin förrän nästa vecka och spriten på svarta marknaden måste betalas med rent guld. Dollar och euro kan du bara handla för i de statliga butikerna och deras sortiment är begränsat till stapelvaror. Du har ont i ett knä men väntetiden till vårdcentralen är en månad. Nästa vecka är det dags för val, men det finns bara två partier: vänstern och vänstrare. Båda lovar att slåss för den lille mannen, men om du skulle bli överfallen på hemvägen får du själv försvara dig.

På din arbetsplats finns det många spioner som utbildats av fackföreningsrörelsen för att uppsnappa och rapportera olämpliga uttalanden som du eventuellt har gjort. I huvudsak handlar det om kritiska kommentarer som du fällt om invandringen. Bedöms dina uttalanden som främlingsfientliga eller rasistiska kommer du med omedelbar verkan att uteslutas ur facket. Du kommer också att få käka lunch ensam i personalmatsalen.

Du tar en stor risk om någon frågar hur något eller en viss person såg ut och du svarar med en utförlig beskrivning. Det bästa sättet att slippa problem är att ge en mycket svävande beskrivning utan detaljer.

Om det rör sig om en människa bör du använda ordet ”person”. På så sätt undviker du att gå in på ras. ”Person” är bättre än ”människa” för det sistnämnda kan leda till diskussioner om ras, klass och utseende vilka alltid bör undvikas.

Använd alltid ordet ”den”. Aldrig ”han” eller ”hon” eftersom det kan antas ha en sexistisk underton. Därför är det nu myntade och könlösa begreppet ”hen” perfekt i de flesta situationer.

Om någon försöker få dig att prata om hudfärg, hårfärg, ögonfärg och kanske färgen på kläderna, ska du bara svara att de inte verkade genomskinliga. Gå för all del inte in på några färgbeskrivningar. Säg bara att personen ifråga var ”ogenomskinlig”.

Du kan ju aldrig vara säker ifråga om någonting, inte sant? Säg därför att du inte är expert på sådana saker och att du aldrig vågar uttala dig tvärsäkert om någonting.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare