Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

söndag 9 oktober 2016

Du som inte tror på klimatförändringarna - nu vet vi vad du är för en!Nu har "vetenskapen" funnit ut hur det kan komma sig att sådana som du 
och jag inte tror på klimathotet, som ju enligt de troende bevisligen utgör en allvarlig fara för hela jordens ekosystem. Orsaken till att vi inte tror är att vi är trångsynta och kallhamrade karlar som inte har förmågan att känna empati.
 
Detta slås fast i en avhandling som skrivits av Kirsti Jylhä vid psykologiska institutionen vid Uppsala Universitet.

Kirsti Jylhä tror fortfarande att det råder konsensus bland klimatforskarna om att det är vi människor som värmer upp jorden, trots att denna konsensus motbevisats för länge sedan av en mängd framstående auktoriteter. Att det är så svårt att få gehör för åtgärder mot klimatförändringarna skyller hon på ”organiserade kampanjer”.

”Tidigare forskning har entydigt visat det är vanligare att förneka klimatförändringarna bland politiskt konservativa individer”, skriver hon. Nu har hon grävt djupare i orsakssammanhangen och kommit fram till att faktorer som politisk åskådning, auktoritära attityder och en allmän motvilja mot förändringar påverkar inställningen hos oss som inte köper klimathotet.     

Enligt henne karakteriseras personer som Skeppsgossen & Co. av låg empati och vilja att dominera, av inskränkthet och motvilja mot negativa känslor – plus det faktum att vi är män (se där, så fick hon med lite feminism också!). Till sådana slutsatser kan man komma med hjälp av en variabel som på fackspråk kallas ”Social Dominance Orientation” (SDO).

SDO är ett mått på olika sociala gruppers acceptans av hierarkiska och dominanta relationer. I acceptansen av hierarkier ingår också tron på människans dominans över naturen. Det är vår västerländska livsstil som är huvudorsaken till klimatförändringarna, menar Kirsti Jylhä, men de som drabbas värst av dem är främst fattiga länder och människor, ”liksom djur och framtida generationer”.

Hur hon så säkert kan påstå det framgår inte av det officiella sammandrag av avhandlingen som Skeppsgossen fått i sin hand. Men hennes naturvetenskapliga kolleger Olle Häggström, Magnus Westerstrand m.fl. på Uppsalainitiativet har säkert bestått med gediget källmaterial.  

Enligt Kirsti Jylhä är det dock möjligt att de som accepterar den ojämna fördelningen av risker och fördelar med klimatförändringarna skulle kunna erkänna dem och arbeta mot dem ”om de får starkare bevis”. Hur ska det då gå till?

”Argumenten i klimatdebatten kretsar ofta kring att vi måste ge upp vår livsstil för att hjälpa miljön eller de svaga och utsatta. Det är knappast något övertygande argument för den som ser världen ur ett hierarkiskt perspektiv. Kanske vore det bättre att beskriva hur vi alla faktiskt kan dra nytta av klimatåtgärderna och att sådana inte behöver utgöra ett hot mot dagens samhällsstruktur.”

Halleluja! Det är som att för tusende gången i ordningen höra det uttjatade svamlet om att än är det inte för sent, än kan vi vända utvecklingen, än kan vi rädda jorden. Den cyniske Skeppsgossen undrar i sin masttopp vad en sådan här analys av hur vi ”klimatförnekare” tänker kan göra för skillnad. Den som förstår det är välkommen att klämta i skeppsklockan.     

5 kommentarer:

 1. Jag tycker hennes analys stämmer bra in på Dig. Som t ex att du vill bara lyssna på experter som stödjer dina åsikter trots att de andra är många fler och dessutom välmeriterade.

  /Jan Eriksson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon undersökning som visar att flertalet forskare skulle stödja klimathotshypoteserna finns inte. Den undersökning John Cook et al redovisade var ett utmärkt exempel på skräpforskning och sågades jäms med fotknölarna - om det nu är den du tänkte på utan att nämna den.
   /Lennart Back

   Radera
 2. Jan Eriksson är ännu en i raden av nickedockor som vägrar inse att han bara lyssnar till klimatpropaganda och tror tydligen att ju fler som tycker samma sak desto större är trovärdigheten. Tyvärr herr Eriksson, är förhållandet inte så inom den verkliga forskningen. Där är det ofta en eller några få som kommer med nya upptäckter och som kullkastar den "etablerade konsensusen". Det är på det viset som forskningen drivs framåt.//tompas11

  SvaraRadera
 3. Den gröna ideologin i våra media får allt mera propagandistiska övertoner med överdrifter och lögner kanske pga att allt fler ifrågasätter huruvida klimatet är reellt.Vänsterliberala journalister, opinionsbildare samt forskare försöker med aggressiv retorik tysta sina meningsmotståndare. Politikern John Kerry vill sätta klimatskeptiker i fängelse eller utesluta dom från offentliga tjänster om de inte bekänner sig till klimatkyrkan.
  Det hade varit intressant om Jylhä försökt beskriva personligheten hos fuskande och trixande klimatforskare(Climagate Köpenhamn,Wikipedia). Hennes diagnos hade sannolikt blivit socio- eller psykopatisk personlighet eller kanske den nya diagnosen klimatopat som kännetecknas av svag forsknings moral och etik, bristande förmåga till källkritik, oförmåga att hantera verkligheten, stark ideologisk grön grupptillhörighet och auktoritetsberoende samt narcisstiska böjelser!

  SvaraRadera
 4. Den gröna ideologin i våra media får allt mera propagandistiska övertoner med överdrifter och lögner kanske pga att allt fler ifrågasätter huruvida klimatet är reellt.Vänsterliberala journalister, opinionsbildare samt forskare försöker med aggressiv retorik tysta sina meningsmotståndare. Politikern John Kerry vill sätta klimatskeptiker i fängelse eller utesluta dom från offentliga tjänster om de inte bekänner sig till klimatkyrkan.
  Det hade varit intressant om Jylhä försökt beskriva personligheten hos fuskande och trixande klimatforskare(Climagate Köpenhamn,Wikipedia). Hennes diagnos hade sannolikt blivit socio- eller psykopatisk personlighet eller kanske den nya diagnosen klimatopat som kännetecknas av svag forsknings moral och etik, bristande förmåga till källkritik, oförmåga att hantera verkligheten, stark ideologisk grön grupptillhörighet och auktoritetsberoende samt narcisstiska böjelser!

  SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare