Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

tisdag 18 oktober 2016

Stäng ett vindkraftverk och rädda en älg!

Älg som trivs...


Nu kommer sorgliga nyheter från den amerikanska nationalparken Yellowstone: Älgarna i parken far illa av den globala uppvärmningen och löper risk att frysa ihjäl!

Som vi alla vet beror såväl varmt väder som kallt väder numera på jordens termostat fått spader. Nu hotas också den amerikanska älgstammen som överlevt i 65 miljoner år av en grad varmare väder. Orsakssammanhanget är som alltid när det gäller klimatförändringarna oerhört komplicerat. En viktig pusselbit är älglusflugan, som klär av älgarna deras päls så att de fryser ihjäl.

Elementärt, min käre Watson, som Sherlock Holmes så elegant uttryckte lösningen på ett svårt problem.

Före Columbus fanns det väl avvägda populationer av älgar, björnar och vargar i Nordamerika. Bestånden var konstanta, älglusflugan var ett okänt gissel. Sedan kom människan, fyllde Florida med luftkonditioneringar och i Yellowstone började älgarna tappa pälsen. Inte bara i Nordamerika förresten – till och med i Sverige där vi knappast behöver luftkonditioneringar har det setts och skjutits ”nakenälgar” (se bild).

Den amerikanske viltforskaren Alyson Courtemanch hävdar att älgen i gemen är bättre anpassad till kallare väder. När det blir riktigt varmt tillbringar den en längre tid i skuggan och äter därför mindre.   
   
“Varmare vintrar och varmare somrar stressar dem otroligt”, säger han. ”Stressen leder till att korna tappar så mycket i vikt att de blir mer eller mindre infertila.”

Bloggaren Joanne Nova – som Skeppsgossen snott en del av det här inlägget av – tycker att det verkar som om de stressade älgarna i Yellowstone behöver gå i psykoterapi. ”Om vi slutade försöka köpa oss fint väder med sol och vind borde vi kunna ha råd med en psykoterapeut för minst varannan älg. Skippa en vindfarm, rädda en älg!”

Så enkelt kan vi rädda både klimatet och älgarna.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare