Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

onsdag 19 oktober 2016

Stockholm är Stockholm...Rapporterna från den pågående FN-konferensen Habitat III i Quito, Ecuador, är fulla av framtidshopp men de nya idéerna lyser som vanligt med sin frånvaro. Värt att notera är dock att fransmannen Serge Salat i sitt anförande framhöll Stockholm som en mönsterstad för framtiden.

Han förklarade det med att vi framtiden måste eftersträva “kompakta” städer där invånarna lever så nära varandra och allmänna kommunikationer som möjligt. Därmed kan bilbeståndet krympas och påverkan på de globala klimatförändringarna minimeras. Stockholm är enligt honom en sådan idealstad med ”gröna buffertzoner” eller ”vildmarkskorridorer” som han kallade dem insprängda i stadskärnan. Han påstod också att bostäder och kommersiella fastigheter endast finns i det centrala Stockholm.

Skeppsgossen har inte gått i land i Stockholm på länge men har svårt att utifrån egna erfarenheter se staden som en förebild. ”De gröna lungorna” finns där förvisso liksom vattnet, men har Salat helt missat de växande (och ibland nedgångna) förorterna? Tunnelbanan har betytt mycket för att minska bilpendlingen, javisst, men med tanke på alla bilbränder runtom staden så måste det ju ändå finnas bilar i närområdet.

Den viktigaste frågan i sammanhanget är dock: Vem har råd att bo i Stockholms enligt Salat så ”idylliska” innerstad?

Under de många föredragen vid konferensen har talarna ständigt framhållit att världens fattiga är “de mest sårbara”. Tydligen inser de inte att bostadspriserna automatiskt skjuter i höjden om alla ska trängas ihop på en liten yta – historiskt sett var det ju den kanske viktigaste anledningen till att det började byggas förorter där ”vanliga” människor hade råd att bo.

Skeppsgossen begriper inte hur Serge Salat och hans gröna vänner tänker – om de nu överhuvudtaget hinner tänka under festligheterna i Quito. Jag utgår från att det finns en svensk delegation också, men den slickar säkert i sig lovorden och gläds åt duktiga Sverige som ligger i framkant också när det handlar om stadsplanering.


Ett annat Stockholm?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare