Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

fredag 28 oktober 2016

Framtidens getton ska skjuta i höjden

Redan på 1930-talet förutsåg man hur framtida
städer skulle se ut. Polishelikoptrar på taken?

Nu kan vi alla vara glada, för nu har vi fått NUA, alltså en ”New Urban Agenda” som är avsedd att vägleda framtidens stadsplanerare. Bakom den står 10 000 delegater från 160 länder!

Konferensen Habitat III i Quito i Ecuador blev ännu en framgång för FN:s miljö- och klimatarbete, heter det i presskommunikéerna. NUA kommer att bli vägledande för ”utvecklingen mot hållbara städer över hela världen under de närmaste tjugo åren”. Och inte nog med det – ”det är en vision av pluralistiska, hållbara, katastroftåliga samhällen som lägger grunden för en grön ekonomisk tillväxt”.

Det är till att ta munnen full, skulle Skeppsgossen vilja säga.

Bakom de fina orden och flosklerna döljer sig som alltid när det handlar om FN en ytterligare inblandning i medlemsstaternas infrastruktur. I ”visionen” ingår att människor ska trängas ihop i kompakta städer med om inte skyskrapor så i alla fall höghusbebyggelse för att spara miljön. Mellan skyskraporna ska grönskan få breda ut sig och ge möjlighet till hälsosamma skogspromenader till och från jobbet…

Som allt annat som FN petar i nu för tiden befinner vi oss i en “kris” som kräver omedelbar handling. Ledorden är som vanligt ”hållbarhet, biologisk mångfald och klimatförändringar”. FN befolkas ju av experter på alla dessa områden – förutom de 10 000 som rest till Quito deltog 20 000 till, förmodligen journalister och byråkrater som lever gott på skattebetalarna världen över.

Numera lyckas FN inte få till stånd några bindande avtal utan endast ”överenskommelser” som egentligen inte förpliktigar de inblandade till någonting (jämför ”klimatöverenskommelsen” i Paris). Lyckligtvis saknar ju FN maktmedel - ännu så länge, bör man kanske tillägga. Därför enades delegaterna om vad som kallas ”Quito Implementation Plan” (QIP). I den är såvitt Skeppsgossen förstår huvudingrediensen en långsiktig hjärntvätt av stadsplanerare och kommunpolitiker, i syfte att förverkliga visionen om städer fulla med höghus och parker.

Redan nu finns det politiker som utan att tillfråga sina väljare har börjat implementera de nya planerna. Längst har uppenbarligen Obama-administrationen kommit. Enligt nättidningen National Review Online ska amerikanska städer och samhällen kunna åläggas att ändra sina stadsplaner för att skapa en ”rättvisare och mer balanserad fördelning av bebyggelsen där man tar hänsyn till faktorer som rastillhörighet och etnicitet”. Kommuner som gör det kommer att få en påse extra pengar från bostadsdepartementet.

“Kommuner kan till och med tvingas att flytta planerade skolor och affärsdistrikt så att de lever upp till den federala byråkratins idéer om etnisk och ekonomisk balans”, skriver tidningen. ”När federala myndigheter med juridiska maktmedel bakom sig får bestämma över enskilda kommuners planering, då hotas den personliga friheten i vårt land.”

Som Skeppsgossen berättade i ett tidigare inlägg framhölls Stockholm som ett föredöme under Habitat III-konferensen. Varför förstod jag inte då men nu har bilden klarnat något. Det är tydligen så att Stockholms förortsgetton ska stå modell för framtidens stadsplanerare om FN får bestämma. Är denna tolkning riktig så visar det bara att virrhjärnorna som samlades i Quito blev ännu virrigare i den tunna luften på 2700 meters höjd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare