Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

söndag 16 oktober 2016

Tigrar och människor hotas av jättestort kolkraftverkÄnda sedan 2010 har det pågått en livlig diskussion i både Bangladesh och Indien om det kloka i att förlägga ett stort kolkraftverk intill världens största område med mangroveskog, Sundarbans, som klassats på Unescos världsarvslista. Trots allt bor det ju inte bara blodtörstiga tigrar i nationalparken utan också floddelfiner och människor.

Till och med tänkbara internationella investerare har under åren dragit sig ur projektet, men nu har Bangladesh bestämt sig: Rampal, ett koleldat kraftverk på 1 320 MW, med en effekt som räcker för 10 procent av landets elbehov, ska byggas i samarbete med Indien.

Miljövännerna klagar inte bara på placeringen av kraftverket utan också på att det varje år ska skeppas nästan 5 miljoner ton indiskt kol till kraftverket längd floden Poshur, som rinner rakt igenom Sundarbans och måste muddras för att klara transporterna. Risken för att aska, koldamm och kemikalier sprids i området anses vara stor. Ingen vet heller vad som kan hända med transporterna när cykloner och tidvattenvågor slår till mot området.   

Redan nu har många av Sundarbans invånare som fiskare och honungssamlare drabbats av den pågående timmeravverkningen i områdets utkanter. Deras situation blir knappast bättre med ett stort kolkraftverk inpå knutarna.

En annan fara är att kraftverket ska använda en äldre teknik som ger höga utsläpp av såväl koldioxid som spillvatten. Det indiska kolet håller också låg kvalitet och ger bl.a. mycket aska.

Allt detta sammantaget har fått utländska banker och fonder att dra sig ur projekt Rampal. Men en statlig indisk bank har ställt upp med lån under gängse marknadsränta, vilket indirekt betyder att skattebetalarna i Indien och Bangladesh får stå för en del av notan. Ekonomer befarar därför att projektet på sikt kommer att slå hårt mot ekonomin i det sistnämnda landet.

För att gå runt och kunna betala tillbaka på lånen måste Rampal ta ut standardpriset 12,1 USA-cent per kWh. Det är dyrt, säger miljövännerna, som menar att solceller är ett betydligt billigare alternativ (men som naturligtvis inte räknar med miljökonsekvenserna av stora solcellsanläggningar). Ytterst blir det Indien som avgör priset eftersom de ju är därifrån kolet kommer.

Sundarbans sett från rymden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare