Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

torsdag 27 oktober 2016

Solvägen - ingen lysande idéHar du hört talas om “solvägen” i Idaho i USA? Jaså inte. Lika bra är väl det. För efter 6½ års utveckling till en kostnad av 3,9 miljoner dollar har 25 av de 30 installerade solpanelerna gått sönder efter en veckas trafik!

Tanken var att man genom att använda solpaneler som vägbeläggning skulle kunna generera elström till exempelvis belysning längs vägen. Provsträckan var tänkt att ge tillräckligt med el för att lysa upp en vägtoalett och driva en dricksfontän.

Vad ansvariga inte tänkte på var att när solen lyser som mest, då skuggar bilarna solpanelerna och på kvällen och natten när det kan vara bra med vägbelysning, då producerar solcellerna ingenting. Det är inte utan att Skeppsgossen erinrar sig sketchen med den entusiastiske uppfinnaren från Sundbyberg som efter att ha presenterat sin senaste innovation för patentingenjören och fått den förkastad, plockade ner ritningarna i portföljen igen med orden ”Det tänkte jag inte på!”

Det är faktiskt mycket teknikerna bakom denna uppfinning inte tänkte på. Som att solceller lämpligen vinklas på ett eller annat sätt för att fånga upp maximalt med ljus – en platt vägbana är med andra ord helt ineffektiv under större delen av dagen. Vidare måste det ju finnas ett elnät som klarar topparna då solcellerna producerar som mest… fast i det här fallet kan man förstås bortse från sådana petitesser eftersom ”solvägen” inte producerade något alls.  

Sedan den fantastiska vägbeläggningen levererats visade det sig också att tre fjärdedelar av panelerna var skadade – 18 av 30 var ”döda vid ankomsten” som amerikanerna uttrycker saken. Inte klarade de en liten regnskur heller… Nättidningen The Daily Caller betecknar projektet som ett ”totalt och episkt fiasko”, medan den gröna pressen förstås har varit full av lovord över projektet – innan det testades i verkligheten.


2 kommentarer:

  1. Se på fan ständigt denna onda verklighet som sätter krokben för de ideella idealisternas diskalkyli!

    SvaraRadera
  2. Om inte galenskaperna uppmärksammas, förökar de sig som kaniner.

    SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare