Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

lördag 8 oktober 2016

Indien: Miljarder dollar satsas på oanvändbara solpanelerNu har som bekant också Indien skrivit på Paris-överenskommelsen om klimatet och därmed ska alltså jordens klimat vara räddat för all framtid. Det kan inte bli varmare och det kan inte bli kallare, och den hemska koldioxiden får vackert stanna på 400ppm, för så har över hälften av världens ledande nationer bestämt.

Skeppsgossen kan inte låta bli att skaka på huvudet åt all denna monstruösa dumhet. Samtidigt nås han av rapporter om hur det gick till för att få Indien att skriva på. Det skedde först sedan landet utlovats 500 miljoner USD för att köpa ännu fler oanvändbara solpaneler!

Det är långt ifrån första gången som Indien pressar pengar av västvärlden för att kunna köpa just solpaneler. I januari fick landet låna 1,5 miljarder USD  för samma ändamål utöver de 750 miljoner USD som Världsbanken redan lånat ut för installationer på hustaken. Och mer pengar lär finnas avsatta för att hjälpa Indien blir ”grönt, förnybart och hållbart”.
    
Trots denna flod av dollar och trots alla solpaneler som monterats står solenergin för endast 2 procent av elproduktionen i Indien. Fortfarande är det kolet som svarar för merparten eller 67 procent av elkraften. För närvarande sker också en kraftig utbyggnad av kolkraften (man kan ju undra varifrån Indien får pengar till den). Därmed placerar sig landet i täten bland de länder som länder som ökar på utsläppen av CO2. Enligt amerikanska EIA kommer Indien att tillsammans med övriga utvecklingsländer stå för närmare 70 procent av de framtida CO2-utläppen.

Enligt experterna kan det dåligt utbyggda kraftnätet i Indien inte klara de intermittenta leveranserna av el från solpanelerna under topparna mitt på dagen. Behovet av el är också naturligt nog som störst på kvällarna när solen har gått ner och panelerna sover sött på hustaken. Detta är ett dilemma inte bara i Indien, men så länge väst fortsätter att ösa pengar på meningslös solkraft bryr sig ingen om problemet.

Och ägarna till de byråkratiska fickor som en stor del av miljonerna hamnar i lär knappast protestera.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare