Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

lördag 29 oktober 2016

När himlen faller ned över oss...Det snart gångna året var det varmaste sedan mätningarna började, påstår World Meteorological Organization (WMO). Man säger också att koncentrationen av koldioxid i atmosfären inte har varit så hög på de senaste 3 miljonerna år sedan – ett påstående som fick åtminstone Skeppsgossen att lyfta ett ögonbryn.

En av NASA:s experter, Gavin Schmidt, kommer med ett än mer sensationellt besked. "Koldioxiden kyler av stratosfären och när stratosfären kyls av krymper den storleken på atmosfären. Om man befinner sig så där en 80 km upp kan man faktiskt se himlen falla ner över en – flera kilometer.”

WMO håller med. De säger att vi befinner oss i ”en ny klimatera” på grund av CO2-utsläppen i atmosfären. År 2015 passerade man en viktig milstolpe då CO2-halten nådde över 400 miljondelar (ppm). Sedan stannade den där tills en ovanligt stark El Niño knuffade upp den ytterligare en liten bit.

Nu kommer koncentrationen att ligga på over 400 ppm i flera generationer, säger de som vet. Inte mycket att göra åt med andra ord, annat att försöka bromsa vidare höjning, säger de som vet. ”Om vi kan göra det”, säger Gavin Schmidt, ”då kommer vi inte att märka så mycket av klimatförändringarna.”

Finns det liv så finns det med andra ord också hopp, som man sa förr i tiden. Mycket liv finns det och ju mer CO2 vi fyller på i atmosfären, desto grönare blir vår värld. Fast det var väl inte riktigt så han menade.

2 kommentarer:

 1. Ju grönare världen blir av den extra CO2-nivån, desto mindre anledning att skita ned jordklotet genom att odla genmanipulerad gröda. Hög CO2-nivå ger avsevärt bättre skördar än de genmanipulerade, TROTS att man då är skyldig att vräka kemiska gödselmedel (samtidigt "giftigt") och Roundup (giftigt lagrande i organismer) över dessa grödor.

  Genmanipulerad gröda kan bara tillåtas under förutsättning att alla kemiska medel resp rena gifter blir MINDRE än i samband med odling av "normalgröda".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl det som är meningen med GMO? Och såvitt jag förstår fungerar det så också. En jämförelse mellan skördeutfallet vid högre CO2 i atmosfären och GMO har såvitt jag vet inte gjorts men skulle vara intressant. Johan Rockström som ju är agronom får väl sätta sig vid datorn.

   Radera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare