Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

tisdag 11 oktober 2016

Sämsta klimatprofeten?Att profetera om klimat och klimatförändringar ska man nog inte göra – gång på gång kommer ju profetiorna på skam när verkligheten hinner ifatt dem. Nu senast handlar det om isläget i Arktis som varit föremål för de allra vildaste “vetenskapliga” spekulationer.

En av dem som förutsagt ett isfritt Arktis redan i år är professor Peter Wadhams vid universitet i Cambridge. Han har till och med skrivit en bok i ämnet, “A Farewell To Ice”, i vilken han förfäktar att Arktis kommer att vara isfritt i mitten på det här årtiondet. Så sent som i somras sade han att vi skulle få en isfri september.

Nu sitter vi med det klassiska facit i hand. I september fanns det 31 procent mer havsis kring Nordpolen än 2012, meddelar National Snow and Ice Data Centre. Det betyder över 1 miljon kvadratkilometer mer is, en yta så stor att hela Sverige får plats gott och väl två gånger på den.

Att professor Wadhams pratar smörja har vi fått många tidigare bevis på. Mest känt är väl hans påstående om att tre kolleger mördats av agenter för de mäktiga intressen som förnekar klimatförändringarna och sambandet med fossil förbränning… År 2007 sade han att havsisen skulle vara borta 2013 – men 2013 fanns det 25 procent mer is i Arktis än 2007. När verkligheten inte stämde med hans förutsägelser för 2012 ändrade han årtalet till 2016.

Danmarks Meteorologiske Institut som kontinuerligt kollar isen kring Nordpolen har berättat att vi inte kunnat mäta upp en så snabb isbildning i området sedan 1987. På bara tre veckor växte isen med en hel miljon kvadratkilometer.

Men professor Wadhams ger sig inte och säger i en intervju i tidningen The Telegraph att “det inte kommer att ta så många år förrän isen är borta.” Enligt honom fortsätter isvolymen under den arktiska sommaren att stadigt minska. 

Q.E.D.

2 kommentarer:

  1. Al Gore har väl inte varit bättre som klimatprofet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, förvisso inte. Men han har i alla fall inte professors titel.

      Radera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare