Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

torsdag 20 oktober 2016

Solcellerna bidrar till uppvärmning av öknenDatormodeller har visat att stora solcellsinstallationer fångar upp så mycket av den infallande värmestrålningen att området runt omkring solkraftverket blir svalare. Nu har emellertid forskare vid universitetet i Arizona med hjälp av termometrar kommit fram till motsatsen – det blir i stället varmare runt solkraftverket. Det handlar om en höjning nattetid på så mycket som 5-7 grader jämfört med temperaturen i den omgivande öknen.

Konstaterandet har förstås lett till en het diskussion bland inblandade forskare. Somliga menar att den högre nattemperaturen beror på att varm luft magasineras under solpanelerna. Aixue Hu, som var ansvarig för datorsimulationerna och påvisade en avkylning, försvarar sig med att i hans program utgick man från solpaneler med 30 procent verkningsgrad, medan Arizona-gänget mätt upp temperaturen runt solpaneler med bara 20 procent verkningsgrad. ”Och i det fallet är det mycket möjligt att det kan ske en viss uppvärmning av omgivningen”, säger han.

Det ligger onekligen en viss ironi i att alla dessa solinstallationer i de amerikanska öknarna som gjorts för att hejda den globala uppvärmningen nu de facto visar sig bidra till denna, åtminstone lokalt. Hur man än vänder sig har man alltså rumpan bak också i detta fall. Q.E.D.

1 kommentar:

  1. Vad händer i Arizonas öknar om det som väntat uppstår ca 100 års mer eller mindre "liten istid".
    Det närmar sig just nu minimum av flera solcykler samtidigt (ca 2025-30).

    Senast detta inträffade var under 1600-talet, vilket innebar att somrarna var superheta (Östersjön beskrevs som en "stinksnde sörja av Europas sjöfarande - algblomning), och vintrarna medgav svenska tåget över Bälten, Östersjön låg tillfruset upp till månader, marknader hölls under veckor på Themsens isar mm.

    SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare