Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

onsdag 5 oktober 2016

Nytt klimathot: Det föds för många barn!1968 ställde Paul R. Ehrlich till ett helsikes rabalder med sin bok om befolkningsexplosionens konsekvenser, ”The Population Bomb”. Den har med all rätt kallats ”en av de mest idiotiska böcker som någonsin publicerats”. Nu har en annan professor överfört Ehrlichs malthusianska svammel till klimatdebatten och skyller (den icke-existerande) globala uppvärmningen på att vi tillverkar för många barn.    

Ungefär så här skriver dr Travis Rieder, professor i filosofi vid Johns Hopkins University: ”Alla är vi rädda för den globala uppvärmningen och förödelsen den kommer leda till. Vi behöver alla ta ansvar för jorden vi lever på. För vår egen skull, för djurens skull och för framtida generationers skull. Eller så ser man till att det inte blir några framtida generationer.”

Dr Rieder anser sig nämligen ha kommit fram till en - enligt honom själv - hittills tabustämplad lösning på hur man ska minska den globala uppvärmningen, och det är att stoppa den växande populationen.

Som den akademiska jubelidiot han är tror han att det är den stora barnproduktionen som gör jorden varmare. ”Det är inte koldioxiden som dödar klimatet utan vi människor”, skriver han. ”Och världen skulle må bättre om det inte fanns så många av oss.” Han hoppas nu att världen ska ställa in sig på en "småfamiljs-etik" som får oss att medvetet minska fertiliteten. Allt för att motverka klimatförändringarna.

Självklart har Rieder fått hård kritik för sina idéer. De flesta tänkande individer avfärdar ju numera larmrapporterna om de förväntade klimatförändringarna och menar att de inte alls kommer att påverka våra liv så mycket som man påstått. Men Rieder tillhör de djupt troende och hävdar med naiv övertygelse att "många kuststäder kommer att ligga helt under vatten och att det kommer att bli helt nödvändigt att överge alla låglänta önationer. Hundratals miljoner människor kommer att bli klimatflyktingar, eftersom deras hemländer blir obeboeliga."

Många anser att denne undergångsfilosof och många andra miljöaktivister med honom hatar barn. Detta menar han inte är sant. Han har själv barn. "Vad jag vill argumentera för att det är mer anti-liv att prioritera skapandet av nytt liv än att skydda de varelser som redan finns" säger han i en intervju.

Som den politiskt korrekte akademiker han är tycker Rieder att det ankommer på västerlandets upplysta nationer att föregå med gott exempel. Uppenbarligen har han inte orkat ta del av födelsetalen i dessa – enligt Skeppsgossens mening har ju de flesta av dem sedan länge infört Rieders ”småfamilje”-tänkande. I likhet med Ehrlich är han en narr ute i ogjort väder. 

Filosofisk rappakalja
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare