Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

onsdag 26 oktober 2016

Vad är sanning?Tack vare internet och sociala media har krigspropagandan fått ett genomslag som Joseph Goebbels bara kunde drömma om. Det började  med Balkankrigen och Tjetjenien; under invasionen av Irak och Libyen finslipades instrumenten; och med kriget i Syrien har propagandan från båda sidor nått nya höjder.

Det som fått Skeppsgossen att fundera i de här banorna är en organisation som kallas ”White Helmets” och verkar i Syrien. Den har betecknats som en grupp av vardagshjältar, som mer eller mindre spontant har bildat Syriens civilförsvar, och namnet kommer av att dess medlemmar bär vita skyddshjälmar. ”När bomberna regnar ned ingriper de vita hjälmarna. Dessa obeväpnade frivilliga från alla samhällsskikt riskerar sina liv för att hjälpa nödställda, oavsett religion eller politisk tillhörighet. Hittills har dessa hjälparbetare räddat 62 000 människoliv.”

Sådana här vardagshjältar har alltid framhållits som föredömen under svåra konflikter. I fallet de vita hjälmarna ledde det till en nominering till Nobels fredspris, men av någon anledning valde norrmännen att inte ge dem utmärkelsen. Det fick Skeppsgossen att undra över orsaken – och än mer undrande kan man bli efter att ha läst de rapporter om verkligheten bakom organisationen som publicerats på nätet. Och plötsligt åker hjälteglorian på sned.

”White Helmets” påstår sig själva vara neutrala och oberoende av ekonomiska bidrag från någon av de parter som är inblandade i Syrienkonflikten. Stämmer det verkligen? 

En vit hjälm som inte uppträder opartiskt.

Meningarna är delade. Vissa experter hävdar tvärtom att de vita hjälmarna får miljontals dollar av USA, medan Frankrike, Danmark, Tyskland och Holland förser dem med utrustning. Neutrala kan man inte heller kalla dem, eftersom de aktivt stödjer de organisationer som vill störta Assad-regimen. Organisationen verkar exempelvis bara i områden som kontrolleras av Al Nusra-fronten och indirekt av IS. Det finns bildbevis för att de vita hjälmarna tar hand om sårade terrorister, och enligt Syriens officiella civilförsvar  - ja, det finns ett sådant också - har organisationen stulit förråd och till och med kidnappat och dödat deras hjälparbetare.

Så här fixar man "sårskador" efter bombanfall.

Det som fått Skeppsgossen att ta upp ämnet är ett antal bildbevis som återkommer på nätet och visar vardagshjältarna med de vita hjälmarna med barn som räddats ur ruinerna (efter de ryska bombanfallen, inte efter de amerikanska). Vissa källor gör gällande att bilderna vi får se i själva verket är manipulerade eller fejkade, ungefär som fotona av den lille flyktingpojken Alan Kurdi.

Skeppsgossen är medveten om att vad han återger här mycket väl kan vara propaganda från ”den andra sidan”. Exemplen visar om intet annat hur svårt det är att vaska fram sanningen i dagens värld, antingen det handlar om storpolitik eller om klimatförändringar. Å andra sidan - inte ens Pontius Pilatus fick ju svar på frågan när han ställde den till Jesus för ett par tusen år sedan.         

   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare