Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

torsdag 6 oktober 2016

Så lurar vindkraftsföretagen skattebetalarnaVindkraftsmaffian härjar runtom i landet och fortsätter att förstöra det svenska landskapet på skattebetalarnas bekostnad. Rufflare och kommunpolitiker går samman och mjölkar ut vad de kan för att ”rädda miljön”.  Det handlar inte heller om småpengar utan om hundratals miljoner som bokstavligen blåser bort.

Ett färskt exempel på hur man för skattebetalarna bakom ljuset med fagra löften gäller det kommunala bolaget KumBro Vind AB, som ägs av Örebro och Kumla kommuner. Enligt bolagets hemsida är syftet att utveckla och äga vindkraft, främst i den egna regionen. Målet är att de båda kommunerna ska vara självförsörjande på förnybar, egenägd el år 2020.
     
”KumBro Vind ska år 2020 äga vindkraftverk som producerar 120 GWh/år vilket motsvarar hushållsel för 24 000 hushåll. Det innebär att 16–19 vindkraftverk ska vara i drift fram till 2020, en investering på cirka 500 Mkr. Produktionen på 120 GWh/år innebär en minskad klimatbelastning med 48 960 ton CO2/år, vilket motsvarar den årliga klimatbelastningen från 15 065 normalbilar.”
Slutnotan för denna ”allmännyttiga” investering har vi inte sett än, men att den hamnar på flera hundra miljoner skattekronor utöver de 500 som nämns i målsättningen är klart. Enbart vindparken i Ullavi som köptes av Eolus 2015 kostade 77 Mkr – för den summan fick man tre Vestas V100 1,8 MW vindkraftverk.

”Säkra kalkyler redovisades till beslutande kommunala församlingar”, berättar Skeppsgossens rapportör. ”Vinsterna skulle komma redan år ett med ett par miljoner, pengar som skulle gå till vård, skola och omsorg. Men redan innan år ett var till ända behövde KumBro Vind ett kapitaltillskott på någon miljon.”

Att detta var bara början besannades alldeles nyligen. Då beslutade kommunfullmäktige att fastighetsbolaget i Örebro ska köpa producerad vindkraftsel till överpris mot marknaden i 15 plus 5 år. Konsekvensen blir således att vård, skola och omsorg som ju bor i kommunens fastigheter får höjda lokalkostnader. Någon större budget får de väl inte utan här gäller det att dra åt svångremmen ytterligare.

Skeppsgossens rapportör skriver: ”Lurigt trick alltså att blanda bort korten så att medborgarna inte ska märka effekterna av de vanskliga vindkraftaffärerna! Alternativet hade varit att ge årliga kapitaltillskott till förlustbolaget, vilket hade inneburit att ansvariga fått schavottera i media gång på gång. Nu litar de på att journalisterna i vanlig ordning inte begriper alternativt inte orkar avslöja bluffen. Det blir till att hjälpa dem på traven…”

Ovanstående sanna berättelse om hur vindkraftmaffian arbetar lär vi aldrig få läsa i pk-media. Där får vi oss i stället till livs skönmålande beskrivningar som denna (citat från KumBro Vinds hemsida):

”Vindkraft har hög acceptans bland befolkningen. Den är ett modernt sätt att producera el som i jämförelse med andra energislag är skonsamt för miljön. En satsning på vindkraft ger stor klimatnytta, är ekonomiskt lönsamt, stärker dessutom kommunernas gröna varumärken och skapar nya gröna jobb.”

Hur många gånger måste det sägas att vindkraften ALDRIG kommer att vara lönsam annat än för exploatörerna och tillverkarna? Och hur många gånger måste det sägas att vindkraften inte gör annat än förstör det landskap och den natur som vi annars värnar om?

   

1 kommentar:

  1. Berömvärd redovisning !

    Det är märkligt att ruffel och båg accepteras så brett inom politiken. Som någon filosof förklarade: "Fakta i politiken är inte vad som är sant. Det är vad folket tror är sant."

    Således anstränger sig många politiker att lura i folket något som passar deras egen agenda, ex.vis att koldioxid skulle vara skadlig istället för mycket välsignelsebringande.

    SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare