Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

söndag 30 oktober 2016

Nej, solkraften förslår inte långt!Miljönarrarna jublar i högan sky över nyheten om att världen nu har mer solkraftskapacitet än kolkapacitet. För detta konstaterande står ansedda IEA (International Energy Agency).

Problemet är bara att miljövännerna är dåligt tekniskt bevandrade och inte förstår vad begreppet “kapacitet” står för. Det är - enkelt uttryckt - ett mått på hur mycket elektricitet ett kraftverk teoretiskt kan producera under optimala förhållanden. I det verkliga livet (som miljönarrarna inte vill kännas vid) ger solkraften 55 gånger mindre mängd elektricitet än kolet eftersom solen inte lyser dygnet runt. Kolet ger faktiskt mer än sex gånger så mycket elektricitet som sol och vind tillsammans!

Siffror från USA visar att förra året stod vind- och solkraft för endast 4,7 respektive 0,6 procent av den totala elproduktionen. Kol och naturgas svarade för 66 procent av produktionen och kärnkraften för 20 procent. Detta är officiella siffror = sanning och verklighet.

Enligt Andrew Follett som bevakar dessa frågor i nättidningen The Daily Caller ger vindkraften betydligt mer elektricitet än solkraften. Dock har intresset för vindkraft minskat (även i Sverige, tack och lov!), samtidigt som satsningarna på solenergi har ökat. ”Men”, skriver Follett, ”även om det mot all förmodan skulle bli så att bägge energislagen fortsätter att växa snabbt, så kommer de bara att svara för 10 procent av elproduktionen i USA under det närmaste årtiondet.”

Ser vi till hela världen blir bilden ungefär densamma. År 2014 producerade kolkraften 40,8 procent av all elström i världen, medan de så kallade förnybara energislagen stod för 6,3 procent. Vissa miljönissar anger siffran till 23 procent, men då räknar de in vattenkraften som stadigt levererar 16,4 procent av totalproduktionen.

Originalartikeln kan du läsa på
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare